Menu

agenda & nieuws

Tentoonstelling De PROKA-jaren bij het Liberaal Archief (07.09.17)

Hoogtepunten uit 19 jaar podiumkunst in de Gentse Zwarte Zaal

PROKA (Promotors van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten) werd opgericht in 1969 door academiedirecteur Pierre Vlerick. Met hem en zijn assistente Milou Werbrouck als bezielers en drijvende krachten, was PROKA tot 1988 een Gents knooppunt van artistieke theatervrijheid en humanistische vrijdenkerij. PROKA gaf een forum aan eigenzinnig talent van eigen bodem, en haalde buitenlandse performers en theatermakers naar de Arteveldestad. Hoewel de klemtoon op theater lag, kregen ook muziek, film, dans en andere expressievormen er een plaats. Alle voorstellingen hadden plaats in de Zwarte Zaal, een ruimte in een benedenverdieping van de Academie die al vlug een begrip werd in Gentse culturele en vrijzinnige middens. De tentoonstelling De PROKA-jaren. Hoogtepunten uit 19 jaar podiumkunst in de Gentse Zwarte Zaal toont foto’s en affiches uit de verzameling van Carlos Dekeyrel die nauw betrokken was bij de dagelijkse werking van PROKA als fotograaf en duivel-doet-al.

 • Opening: donderdag 14 september 2017 om 20.00 u in de Blauwe Zaal
 • Liberaal Archief, Kramersplein 23 te 9000 Gent

PROGRAMMA OPENINGSAVOND

 • Verwelkoming door Jan Kerremans, voorzitter Liberaal Archief
 • Inleiding door prof. em. dr. Willem Elias
 • Gelegenheidstoespraak door prof. em. dr. Herman Balthazar
 • Receptie
  Indien u aanwezig wil zijn op deze opening, volstaat een mailtje naar info@liberaalarchief.be, of kunt u zich aanmelden via het inschrijvingsformulier.

De tentoonstelling De PROKA-jaren loopt tot en met 10 november 2017, en is elke weekdag gratis te bezoeken van 9.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 17.00 uur. Groepsbezoeken zijn mogelijk op aanvraag. Stuur hiervoor een mail naar
info@liberaalarchief.be

Deze tentoonstelling vormt de start van een drieluik over het Gentse vrijzinnige cultuurleven in de jaren 1970 en 1980, waarvoor het Liberaal Archief, het Geuzenhuis en de K.A.S.K. (HoGent) de
handen in elkaar slaan.

 • Donderdag 28 september 2017, 20.00 uur, K.A.S.K. (Zwarte Zaal)
  Voorstelling van het boek Skopiumschuivers van Paya Germondprez, over de “dolle jaren” van Studioskoop (1970-1982) en het bredere Gentse cultuurleven in die periode. Bij deze boekvoorstelling hoort ook een gelegenheidstentoonstelling.
 • Vrijdag 10 november 2017, 20 uur, Geuzenhuis (Zolderzaal)
  Opening van een tentoonstelling met werk van Pierre Vlerick, met prof. em. dr. Willem Elias als curator.
Tadeusz Kantor's Dodenklas in de Zwarte Zaal

Tadeusz Kantor's Dodenklas in de Zwarte Zaal

nieuws

archief