Menu

agenda

afgelopen evenementen

agenda & nieuws

19.03.20—20:00    KASKlezing Tom Lambeens - Ontdekkers en veroveraars – over het beeld in de moderniteit Campus Bijloke - Cirque lezing

‘Wees zichtbaar!’, ‘Handel transparant!’, ‘Draag het juiste beeld uit!’, ‘Werk aan je imago!’
Een streven naar helderheid en overzicht vormt een dominante tendens in de hedendaagse beeldcultuur. Deze opvatting van het beeld doet zich gelden in onder meer politiek, wetenschap en kunst; wat dan weer een weerslag heeft op ons zelf- en wereldbeeld.
Aan de hand van een kunsthistorisch discours gaat Tom Lambeens in op de picturale en ideologische voorwaarden die deze beweging vanaf de vroege moderniteit hebben gekenmerkt. Door middel van een aantal beeldconcepten, zoals het verschijnen van de horizon aan het begin van de 19de eeuw, de ontwikkeling van glas (Crystal Palace; Great Exhibition 1851) en het aanwenden van glans- en wateroppervlaktes (Corot, Monet en Lalique), worden vluchtlijnen getraceerd die deze toenemende hang naar zichtbaarheid assimileren. Aansluitend wordt gemotiveerd hoe cinema haar oorsprong vindt in omgang met deze water- en glanspartijen (Murnau, Renoir, Polanski, Kiarostami, Glazer) en de narratieve en picturale motieven die daarbij worden aangeboord (zoals de verdrinkingsdood).
Iedere deelnemer aan deze lezing ontvangt veertien postkaarten die samen met de presentatie als leidraad zullen fungeren.

Tom Lambeens

Tom Lambeens